Kas yra gyokuro?
-
Gyokuro yra viena prabangiausių japoniškų arbatų – jos pagaminama vos 4 proc. visos gaminamos arbatos Japonijoje. Jis pradėtas gaminti Uji regione dar Edo periodu – 1835 metais. Dabar daugiausia gyokuro išauginama ir pagaminama Mie regione – apie 73 proc. Panašiai kaip ir matcha, jos krūmeliai apie 3 savaites iki derliaus nuėmimo auginami pavėsyje, bet apdorojama gyokuro panašiai kaip sencha - gamybos proceso rezultate ji yra birių lapelių arbata.
Įdomu dar ir tai, kad gyokuro auginama pavėsyje vadinamuoju „lentynų” būdu (shelf shaded), kai arbatos lauko uždangalas yra pakeltas tiek, kad nesiektų augančių krūmelių viršūnėlių. Tuo tarpu kita pavėsyje (bent 7 dienas) auginta lapelių arbata kabusecha – gali būti uždengta tiesioginiu lauko dengimu, kai krūmelio viršūnėlės augdamos remiasi į dangalo audinį.
Gyokuro derlius nuimamas anksčiausiai ir tik kartą metuose – dažniausiai gegužės mėnesį. Skinami tik gležniausi du viršutiniai lapeliai ir viršūnėlė.
Beje, gyokuro japoniškai reiškia „brangakmenio rasą” (dažniausiai turima galvoje nefritą – ryškiai žalios spalvos akmenį).
Vėlesniuose įrašuose surašysiu rekomendaciją, kaip tinkamai pasiruošti gyokuro arbatą.
-