Kaip pasiruošti birią lapelių arbatą

  •  

    Pradedančiojo gidas

    Kai mano draugai mato mane ruošiant jiems arbatą, jie sako: oi, aš neturiu tiek laiko” ar aš neturiu tinkamų indų”. Įdomu, ką jiems pasakytų garsiausias ir įtakingiausias 16-ojo amžiaus arbatos meistras Sen no Rikyū, kuris laikomas wabi-cha stiliaus kūrėju, o jo mokymai iki šiol daro didžiulę įtaką Japonijos arbatos kultūrai?

    Ogi štai ką: Arbatos paruošimas yra tik tiek pirmiausia užvirk vandenį, tada užpilk arbatą ir ją tinkamai išgerk. Tai viskas, ką turi žinoti”.

     Tačiau keletas patarimų, ruošiant arbatą, manau, tikrai pravers.

    1. Užvirkite vandenį.

    2. Vandens ir arbatos lapelių santykis. 
    Matyt, nedažnas turėsim namie nedideles svarstykles, tad reikia žinoti, kad skirtingos arbatos yra skirtingo tankio, tad ir jų kiekis šaukšteliais, ir svoris nėra vienodas. Pradėkim žinodami, kad sencha lapelių arbatinis šaukštelis yra apie 3 g svorio. Vandens kiekį pasimatuokite indu, kuris turi mililitrais nurodytas grafas, ir taip sužinosite, kokios talpos yra jūsų arbatinukas (arba puodelis). Aišku, idealus vandens ir arbatos lapelių santykis priklauso nuo arbatos rūšies ir jūsų skonio, bet pradžiai rekomenduojam pradėti nuo santykio: 100 ml vandens 2-4 g arbatos lapelių (apie 1,5 šaukštelio lapelių ir apie 120-150 ml vandens).

    3. Tinkama vandens temperatūra.
    Žaliajai arbatai vanduo neturėtų viršyti 80°C, nes tuomet arbatoje greičiau atsiskleis kartieji jos komponentai  katechinas ir kofeinas. Sakyčiau, 60-70°C yra tinkamiausia temperatūra. Neturit termometro? Ir nereikia. Užvirusį vandenį pirmiausia įpilkite į tuščią arbatinuką (arba puodelį), palaukite, kol arbatinuko sienelės įkais, tada išpilkite į puodelį (arba į kitą puodelį), palaukite, kol jo sienelės užkais tokiu būdu vanduo atvės apie 20°C. Dabar jūsų vandens temperatūra – 80°C. Jei norite dar vėsesnio perpilkite dar kartą. Dabar jau galima bus jį pilti ant arbatos lapelių.

    4. Užpylimo išlaikymo laikas  labai svarbu!
    Neperlaikykite per ilgai arbata apkars. Laikmačio ilgai ieškot neprireiks – išmanusis telefonas, matyt, visuomet šalia jūsų. Sencha arbatą palaikykite užpiltą apie 1 min. ir tuomet visą skystį iki paskutinio lašo išpilkite (jokiu būdu nepalikite ant lapelių) į puodelį. Jei paruošėte daugiau, nei telpa į puodelį arba ruošiate keliems žmonėms – supilkite į grafinėlį. Tokiu būdu išpilsčius, visų puodeliuose bus vienodai stipri arbata.

    5. Pakartotinai žaliąją arbatą galima užpilti dar bent pora kartų. 
    Antras užpilas – vos kelioms sekundėms (ir vandens temperatūra gali būti vos aukštesnė), o trečias – 30–45 sekundėms.

    Kuo daugiau praktikuosite, tuo tiksliau žinosite, kaip plikyta jums labiausiai patinka jūsų ruošiama arbata.

    Na, o jei sakote, kad neturite tinkamų indų arbatai ruošti, Sen no Rikyū jums atsakytų štai tokiomis eilėmis:

    Jei turi vieną arbatinuką
    Ir gali jame užplikyti arbatą –
    To visiškai pakanka.
    Kiek gi žmogui iš tiesų trūksta,
    Jei jam būtina turėti daug daiktų?

    Jei neturi jokio arbatinuko
    Imk puodą ir jame
    Užvirk karšto vandens.
    Net ir tada tavo arbata
    Gali būti pati geriausia visoje Japonijoje.

    (Sen no Rikyū)

  • japoniško wabi-sabi stiliaus arbatinukas ir arbata puodelyje